Metsä Board on kasvuyhtiö

Vuosi 2017 oli Metsä Boardin ensimmäinen kokonainen vuosi täysin kartonkiin keskittyneenä yhtiönä. Se oli myös voimakkaan kasvun vuosi – kartonkitoimitukset kasvoivat 15 prosenttia
edellisvuodesta ja olivat noin 1,8 miljoonaa tonnia.

 Metsä Boardin vuosi 2017

 
 

Metsä Boardin vuosikertomus sisältää vuosikatsauksen, tilinpäätöksen, tilintarkastuskertomuksen, selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästä sekä palkka- ja palkkioselvityksen.

    Avainluvut

       Toimitusjohtajan  katsaus

 
 

Tavoitteena jatkaa kannattavaa kasvua

Hyvä lukija,
Loppuun saatetun rakennemuutostyön jälkeen vuosi 2017 oli Metsä Boardin ensimmäinen toimintavuosi täysin kartonkiin keskittyneenä yhtiönä. Strategiamme mukaisesti keskitymme kevyiden, laadukkaiden ja ekologisten ensikuitukartonkien tuotantoon. Husumin uutta taivekartonkikapasiteettia hyödyntäen olemme entistä paremmin pystyneet vastaamaan ensikuitukartonkien kasvavaan globaaliin kysyntään. Vuonna 2017 kokonaiskartonkitoimituksemme kasvoivat edellisvuodesta ja kannattavuutemme parani selvästi.

Megatrendit tukevat ensikuitukartongin kasvavaa kysyntää
Ensikuitukartongista valmistettujen pakkausmateriaalien kysyntää tukevat vahvat megatrendit, kuten väestönkasvu ja kaupungistuminen sekä kasvavat vaatimukset pakkausmateriaalien kierrätettävyydestä, resurssitehokkuudesta ja tuoteturvallisuudesta. Ensikuitukartongit korvaavat aiempaa enemmän muovin ja kierrätyskartongin käyttöä etenkin ruoka- ja tarjoilupakkauksissa.

Ensikuitukartonkien kysyntä kasvoi vuonna 2017 maailmanlaajuisesti, ja hintatasot paikallisissa valuutoissa nousivat. Myös Metsä Board ilmoitti korottavansa kartonkiensa hintoja vuonna 2017.

Kasvu jatkui
Metsä Boardin tavoitteena on kasvaa kannattavasti keskimääräistä markkinakasvua nopeammin. Vuonna 2017 kartonkitoimituksemme kasvoivat 15 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Merkittävin kasvu tuli odotetusti Husumin taivekartongista, mutta myös valkoisten kraftlainereiden toimitukset olivat edellisvuotta korkeammalla tasolla.

Kahdeksasta tehtaastamme viisi, Tako, Husum, Simpele, Kaskinen ja Joutseno, ylsivät uusiin vuosituotantoennätyksiin. Taivekartongin keskihintaa rasitti Husumin taivekartongin myynnin maantieteellinen jakauma etenkin ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Tilanne kuitenkin parani loppuvuotta kohden ja kartonkitoimitukset Amerikkaan kasvoivat. Vahva sellumarkkina ja sellujen odotettua korkeammat hinnat tukivat kannattavuuttamme läpi vuoden.

Käynnistimme huhtikuussa Husumin tehtaalla Ruotsissa uuden ekstruusiopäällystyslinjan. Linjalla valmistetaan PE-päällystettyjä kartonkeja ruoka- ja tarjoilupakkaamiseen. Meillä on nyt entistä paremmat lähtökohdat palvella maailmanlaajuisia tarjoilupakkausmarkkinoita korkeammalla tuotteiden saatavuudella ja kilpailukykyisellä laadulla.

Osakkuusyhtiömme Metsä Fibren uusi biotuotetehdas Äänekoskella käynnistyi suunnitelmien mukaisesti elokuussa erinomaisessa markkinatilanteessa. Tehtaan tuotanto oli vuoden lopussa suunniteltua korkeammalla tasolla ja asiakastoimitukset hyvässä vauhdissa.

Operatiivinen rahavirtamme kasvoi selvästi vuonna 2017, ja taseemme on vahvassa kunnossa. Laskimme syksyllä liikkeeseen 10-vuotisen joukkovelkakirjalainan. Näin pitkän lainan merkittävä ylimerkintä kuvastaa myös velkamarkkinoiden vahvaa luottamusta Metsä Boardin tulevaisuuteen.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys liiketoiminnan ytimessä
Kestävä kehitys ja vastuullinen liiketoiminta ovat olennainen osa toimintaamme. Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden on lähdettävä ylimmästä johdosta, jotta varmistetaan sitoutuminen läpi organisaation. Vuonna 2017 saimme jälleen laajaa tunnustusta vastuullisuuskäytännöistämme muun muassa CDP:ltä ja EcoVadikselta. Henkilöstön työhyvinvoinnista ja -turvallisuudesta huolehtiminen on meille erityisen tärkeää, ja siihen panostaminen on tuottanut selvää tulosta. Lähtövaihtuvuus on Metsä Boardissa vähäistä, ja tapaturmataajuus on vähentynyt vuosi vuodelta.

Osana liiketoiminnan kehittämistä uudistimme avainviestit markkinoinnissa ja yhtenäistimme tuote- ja palveluvalikoimaamme. Tämä vahvistaa Metsä Boardin markkina-asemaa korkealuokkaisiin ja keveisiin kartonkeihin keskittyvänä yhtiönä. Better with Less -konseptilla haluamme edistää pakkausratkaisuja, jotka luovat parempia kuluttajakokemuksia pienemmillä ympäristövaikutuksilla. Kasvavat ympäristö- ja tuoteturvallisuusvaatimukset sekä pakkausten ulkonäön merkityksen korostuminen lisäävät kevyiden, korkealaatuisten ja kestävästi valmistettujen pakkausmateriaalien kysyntää. Metsä Boardin kartongeissa yhdistyvät kaikki nämä ominaisuudet. Kolme palvelualuettamme – pakkausten analysointi ja suunnittelu, saatavuuspalvelut sekä tekninen asiantuntemus ja tutkimus & tuotekehitys – täydentävät tuotteita. Lähtökohtanamme on kevyempien ja tehokkaampien ratkaisujen kehittäminen yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

Selvä suunta tulevaisuudelle
Visiomme on olla halutuin korkealuokkaisen kartongin toimittaja, joka luo arvoa asiakkailleen maailmanlaajuisesti. Tämä antaa selvän suunnan tulevaisuudellemme. Haluamme jatkaa tuotteidemme ja palvelujemme kehittämistä asiakkaidemme tarpeita vastaaviksi ja vastata markkinoiden kasvavaan kysyntään kannattavasti. Osaavan henkilöstön, selkeän strategian ja vahvan taloudellisen aseman johdosta suhtaudun luottavaisesti Metsä Boardin tulevaan kehitykseen.

Haluan esittää kiitokseni kuluneesta vuodesta asiakkaillemme, työntekijöillemme, osakkeenomistajillemme ja muille sidosryhmillemme.

Mika Joukio
Toimitusjohtaja

Vuoden 2017 kohokohdat

Close

Lidloc tekee muovikansista tarpeettomia

​Nouto- ja pikaruoan suosio on korkealla maailmanlaajuisesti. Metsä Board kehittää pakkaamiseen kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja, joissa hyödynnetään uusiutuvia materiaaleja ja jotka vähentävät jätteen määrää.

Maaliskuussa Metsä Board esitteli uuden kartonkikuppiratkaisun. Lidloc-nimellä kulkeva rakenne perustuu kuppirakenteen lisäosaan, jonka voi taivuttaa kupin kanneksi. Integroitu, tiivis kansi tekee erillisestä muovikannesta tarpeettoman ja mahdollistaa kartonkikuppien uudenlaisen tuotanto-, kulutus- ja kierrätystavan. Lisäksi kansi voidaan painaa osana muuta kuppia, mikä tuo brändille lisää näkyvyyttä.

Lidlocista on vireillä patenttihakemus.

Close

Ekstruusiopäällystyslinja käynnistyi Husumissa

​Husumin tehtaalla Ruotsissa käynnistettiin huhtikuussa uusi ekstruusiopäällystyslinja, jonka vuosikapasiteetti on 100 000 tonnia. Investoinnin arvo oli 38 miljoonaa euroa. Linja palvelee maailmanlaajuisia ruoka- ja tarjoilupakkausmarkkinoita paremmalla tuotteiden saatavuudella ja kilpailukykyisellä laadulla.

Linjalla valmistetaan PE-päällystettyjä kartonkeja, jotka täyttävät tiukat vaatimukset muun muassa tuoteturvallisuudessa, puhtaudessa ja tuotteen suojauksessa. PE on yleisimmin käytetty suoja kosteutta ja vettä vastaan ruoka- ja tarjoilupakkauksissa.

Close

Yhtenäinen tuote- ja palveluvalikoima

​Metsä Board lanseerasi toukokuussa uudistetun tuote- ja palveluvalikoimansa. Kartonkien tuotenimet yhdenmukaistettiin Metsä Board -tuoteperheen alle. Kolme palvelualuetta – pakkausten analysointi ja suunnittelu, saatavuuspalvelut sekä tekninen asiantuntemus ja tutkimus & kehitys – täydentävät tuotteita.

Samalla julkistettiin Better with Less -konsepti, jonka tavoitteena on edistää pakkausratkaisuja, jotka luovat parempia kuluttajakokemuksia pienemmillä ympäristövaikutuksilla.

Close

Parasta A-ryhmää

​Metsä Board sai jälleen tunnustusta CDP:ltä vastuullisesta vedenkäytöstään ja toimistaan ilmaston hyväksi. Metsä Board pääsi jälleen sekä CDP:n Climate A -listalle että Water A -listalle ja sai Leadership-statuksen CDP:n Forest-ohjelmassa.

CDP on voittoa tavoittelematon globaali ympäristötietojen raportointijärjestelmä.

Close

#betterwithless

​Metsä Board käynnisti marraskuussa pakkaussuunnittelukilpailun, joka haastaa suunnittelijat luomaan ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Better with Less – Design Challenge kutsuu suunnittelijat ja alan opiskelijat kehittämään älykkäämpiä, kevyempiä ja parempia pakkausratkaisuja niin, että ympäristövaikutukset samalla pienenevät.

Kilpailu on käynnissä 6.11.2017–31.3.2018 osoitteessa www.betterwithless.org. Uusia pakkausratkaisuja haetaan tyypillisimmille kuluttajapakkauksille,
kuten takeaway-ruoka-, verkkokauppa-, terveystuote-, kosmetiikka- ja kuivaruokapakkauksille. Tuomaristossa on kansainvälinen joukko brändi- ja pakkausdesignin asiantuntijoita.

Kilpailua voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #betterwithless.

Close

Palkintosadetta

​Metsä Boardin kartongeista valmistetut pakkaukset menestyivät vuoden aikana jälleen useissa pakkauskilpailuissa. Palkintoja ja tunnustuksia tuli muun muassa iF Design Award- ja European Carton Excellence Awards 2017 -kilpailuissa. Metsä Boardin suunnittelemille teepakkauksille myönnettiin Dieline-palkinto Limited Edition -luokassa, ja Metsä Boardin ihonhoitotuotteiden lahjapakkaus voitti Shanghain Luxe Pack in green -palkinnon ympäristöystävällisimpänä pakkausratkaisuna. Lahjapakkauksen uudistettu versio valittiin 29. Hong Kong Print Awards -kilpailujen Packaging Printing -kategorian voittajaksi ja sai myös Merit-palkinnot Best Creative Printing- ja Best Crafted Book -kategorioissa.

Close

Kultatason sertifiointi

​Toimitusketjujen vastuullisuutta arvioiva EcoVadis myönsi toukokuussa Metsä Boardin vastuullisuuskäytännöille kultatason sertifioinnin. Metsä Board kuului EcoVadiksen toimittajien arvioinnissa yhden prosentin parhaimmistoon kaikissa luokissa.

EcoVadiksen kehittämä raportointialusta tarjoaa yrityksille maailmanlaajuisesti mahdollisuuden arvioida toimittajiensa ympäristöasioiden ja yhteiskuntavastuun hoitamista. Arviointiperusteita on neljä: ympäristö, työvoimakäytännöt, kestävä hankinta ja oikeudenmukaiset liiketoimintakäytännöt.

Close

Äänekosken biotuotetehdas käynnistyi

​Metsä Boardin osakkuusyhtiö Metsä Fibren biotuotetehdas käynnistyi elokuussa Äänekoskella. Sellutoimitukset asiakkaille alkoivat syyskuussa. Tehtaan kokonaiskapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua vuodessa, ja sen kokonaisinvestointi oli 1,2 miljardia euroa.

Metsä Board investoi biotuotetehtaaseen 24,9 miljoonaa euroa. Investointi kasvattaa Metsä Boardin vuosittaista sellukapasiteettia noin 200 000 tonnia vuodesta 2018 alkaen ja mahdollistaa kartonkikapasiteetin kasvattamisen tulevaisuudessa.

Biotuotetehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita ja pienentää edelleen Metsä Boardin kartonkien hiilijalanjälkeä. Tehdas tuottaa sähköä 2,4 kertaa enemmän kuin itse tarvitsee ja lisää uusiutuvan energian osuutta Suomessa yli kahdella prosenttiyksiköllä.

Metsä Board omistaa Metsä Fibrestä 24,9 prosenttia.

Print